История на Йейл

Yale е една от най-старите международни марки в света и вероятно най-известното име в сектора за сигурност и заключващи устройства. Историята на Йейл обхваща големи иновации, които бележат еволюцията не само на Йейл, но и на цялата индустрия на продуктите за сигурност.

Наченки

Началото на Йейл се корени в колониална Америка. Семейство Йейл решава да емигрира в Новия свят от Северен Уелс. Няколко поколения по-късно, около 1840 г., Линус Йейл-старши, започва да проектира и произвежда серия иновативни брави с висока сигурност в своето ключарско ателие в Йейл в Нюпорт, Ню Йорк. Сервиза е бил специализиран в производството на скъпи, ръчно изработени банкови брави.

Пионерска иновация

Синът на Линус Йейл-старши се присъединява към баща си в бизнеса през 1850 г. и усъвършенства и патентова заключването на щифтовата ключалка на баща си и е считан за експерт по заключващите системи на своето време. През 1862 г. Йейл-младши маркира прехода на заключването с ключ към заключването чрез комбинация във финансовия сектор. Принципите, въплътени от него, се превръщат в стандарт и положените основи се използват в САЩ до ден днешен.

Йейл-младши

Йейл-младши също експериментира с ключалка, основана на механизъм, използван за първи път от древните египтяни преди повече от 4000 години. С предоставени патенти през 1861 и 1865 г. Йейл най-накрая успява да създаде своето най-важно изобретение - профилната ключалка Йейл. Линус Йейл-младши трансформира сектора за сигурност завинаги с многото си иновативни и модифицирани изобретения.

Разширяване в световен мащаб

Разчитайки на патентите на Йейл, името на Йейл се изгражда като еталон и  е символ на чистата изобретателност, Йейл-младши и неговият колега Хенри Тоун създават компанията Yale & Towne през 1868 г., като по това време в нея работят 35 души.
Компанията се разраства и разширява обхвата си с ръчно управлявани верижни подемници, платформени камиони, задвижвани с батерии и през 1879 г. е въведена линия катинари. Yale & Towne закупуват и компания за автомати за врати с бранда Norton и H. & T. Vaughan Ltd.

В началото на 20-ти век компанията се разширява по целия свят и наема над 12 000 души. През 20-ти век придобиването на компании и съвместни предприятия направиха бранда Йейл разпознаваем и световноизвестен.

През август 2000 г. Йейл беше закупен от АССА АБЛОЙ Груп и оттогава е важна част от световния лидер в решенията за отваряне на врати.